
استفاده از ژل سونوگرافی همان گونه که از اسمش پیداست، به طور معمول در دستگاه سونوگرافی کاربرد دارد. البته در بین تولیدات پرتو دانش از این ژل به کار گیریی دیگری نیز میشود.
معمولاً در دستگاههای نوروفیدبک و بقیه دستگاههای ثبت EEG تولید شده بوسیله سایر برندها، جهت ثبت سیگنال از این دستگاهها از چسب Ten20 استفاده می شود، که بسیار گران و هزینه بر است.
البته در دستگاههای ثبت EEG تولید شده بوسیله شرکت پرتو دانش، جهت دریافت و ثبت سیگنال از ژل ثبت معمولی یا در واقع همان ژل سونوگرافی نیز میقدرت جهت ثبت استفاده نمود، که بسیار ارزان و نادر هزینهتر خواهد بود.
بعضی وقتها شده که برای ما یا یکی اعضای خانواده پیش آمده که بعداز معاینات، دکتر معالج برای تشخیص درست و یا تحلیل بیشتر، ما را برای اعمال سونوگرافی میفرستد.
وقتی که برای انجام سونوگرافی مهیا میشوید، شخصی که قرار می باشد سونوگرافی را اعمال دهد قبل از ایفا سونوگرافی ژلی را روی حوزه مورد نظر میمالد و آن گاه سونوگرافی را شروع میکند.
این در واقع همان ژل سونوگرافی است، که در این نوشتهعلمی می خواهیم به معرفی و بررسی آن و همچنین معرفی کاربرد ژل سونوگرافی بپردازیم.
استعمال از این ژل در دستگاه سونوگرافی روشی هست، که امروزه به طور گسترده در تشخیص بیماریها و در برهه زمانی حاملگی کاربرد دارااست. این نحوه حتی امروزه کاربرد درمانی نیز پیدا کرده است.
ژل سونوگرافی در واقع عاملی می باشد رسانا که فاصله هوایی دربین پوست بیمار و مبدل فراصوت را کاهش میدهد. اما برای آشنایی بیشتر با ژل سونوگرافی در آغاز به صورت مختصر ببینیم دستگاه سونوگرافی چیست و چهگونه عمل میکند.
سونوگرافی داپلر (Doppler) یا این که داپلکس (duplex) برای رویت جریان خون و جنبش اعضای داخلی تن مانند روزنه های قلبی کاربرد داراست.
امواج سونوگرافی یا این که اولترا سوند چه میباشد؟
اولترا (ultra) در فارسی در معنای فرا و ماوراء میباشد و سوند (sound) یعنی صدا و صوت. اولتراسوند به عبارتی امواج ماوراء صوت میباشد؛ امواجی با ارتفاع موج بالا که برای گوش بشر قابل شنیدن نیستند البته بوسیله دستگاه ها و امکانات خاصی قابل ردیابی و شناسایی می باشند.
امواج ماوراء صوت یا این که اولتراسوند چطور عمل می نمایند؟
امواج ماوراء صوت آزادانه از فی مابین بافت های مایع و قابل انعطاف و همینطور هوا می گذرند دراین درحال حاضر درصورتیکه به بافت متراکمخیس و محکمخیس واکنش نمایند رفلکس پیدا مینمایند (بهاین پدیده اکو یا این که echo می گویند)؛ مثلا امواج سونوگرافی به راحتی از خون باطن قلب میگذرند اما وقتی که به درچههای قلبی (که متراکمخیس و محکمخیس از خون میباشند) واکنش مینمایند به مقدار متعددی رفلکس پیدا مینمایند و به سمت دستگاه خالق موج برمیگردند. مثالی دیگر؛ امواج سونوگرافی از صفرای باطن کیسه صفرا آزادانه عبور مینمایند اما در صورتیکه در مسیر خویش به سنگ صفرا عکس العمل نمایند رفلکس پیدا مینمایند. به این ترتیب امواج سونوگرافی در واکنش با بافتهای گوناگون به جهت تراکم و سفتی گوناگون آن ها به مقدارهای گوناگونی رفلکس پیدا مینمایند البته دستگاه با اندازهگیری همین اختلاف رفلکس و پردازش آنها، تصویر بافتهای داخلی تن را روی برگه اکران خویش علامت میدهد.
شیوه فعالیت سونوگرافی چهگونه میباشد؟
شما روی تخت دراز میکشید، دکتر شما پروب (یک دستگاه به اندازه موشواره رایانه) را روی محلی که می خواهد معاینه نماید قرار می دهد. پروب یک دستگاه کوچک میباشد که امواج اولتراسوند ساخت و ساز مینمایند و همینطور رفلکس آنها را اخذ مینماید. در محل تماس پروب با پوست شما پاره ای ژل لغزنده یا این که لوبریکانت مالیده میگردد تا پروب ریلکسخیس روی پوست تکان نماید و همینطور تصویر بهتری به دست بیاید. پروب توسط یک سیم به دستگاه سونوگرافی متصل میباشد، سونوگرافی نیز به یک شیت اکران اتصال دارااست. امواج صوتی از پروب به بافتهای تن پیامبر می گردد و موجها بعداز عکس العمل با بافتهای متفاوت به مقدار متعدد رفلکس مینمایند و این داده ها به دستگاه سونوگرافی منتقل می گردد.
بازدیدها: 0